Min far hade en dröm - Barack Obama
Kategori: Min far hade en dröm
Kategori: Min far hade en dröm
Kategori: Existentialismen är en Humanism
Kategori: Jag är Zlatan
I början av boken skildrar Zlatan sin barndom och hur det var att växa upp i förorten. Zlatan växte upp i den kända förorten Rosengård i utkanten av staden Malmö.
Han berättar om att han och hans syskon inte blev uppväxta med kramar och pussar utan på ett hårdare sätt. Det var ingen som frågade ”Hur har du haft det i skolan idag?” säger Zlatan på sida 68 i boken. Detta var dock inget han sörjde över för detta var sättet han var van att bli behandlad på och han längtade inte efter ett annat liv då detta var det enda han visste om existerade.Han och hans syster brukade bli slagna med träsleven av deras mamma som ständigt blev tvungen att köpa nya träslevar när hon hade slagit dem för hårt.
Jag tror att hans hårda uppväxt kan ha gett honom skinn på näsan vilket har hjälpt honom i sin karriär. Zlatan är kaxig och säger ifrån när det är något som inte faller honom i smaken. ”Du kan ta killen från ghettot men du kan aldrig ta ghettot från killen” säger Zlatan på sida 66 i boken. Detta stämmer bra överens med Zlatans kaxiga attityd som inte förändras trots att han flyttar ifrån ghettot.
Bildkälla: http://camol.blogg.se/images/2010/img_1908_98865287.jpg
"Man kan ta en kille från Rosengård, men man kan inte ta rosengård från en kille", ett citat av Zlatan som finns skrivet vid en bro i hans hemkvarter.
När Zlatan började umgås med ungdomar som inte kom ifrån förorten märkte han en del skillnader mellan dem och hans barndomskompisar från förorten. När Zlatan stötte på ett problem under sin uppväxt ville hans barndomskompisar från förorten ”slå sönder saker” medan de nya kompisar hade andra idéer om hur de kunde hjälpa honom att lösa problemet, säger han på sida 65. Dessutom säger Zlatan att ett beteende som satte sig fast hos honom när han växte upp i förorten var att han snodde cyklar vart han än skulle. Han bara fipplade upp låset och snodde en ny cykel varje gång han var på väg någonstans. Detta var inget han funderade över utan det var lika naturligt för honom som att knyta skosnörena. Zlatan snor cyklar så många gånger i boken att jag börjar fundera på om han har knyckt alla cyklar i hela Malmö.
Min slutsats av Zlatans barndom är att det finns enorma kulturella skillnader och normer mellan hur människor lever trots att det bara rör sig om några kilometers avstånd (Rosengård/centrala Malmö). Zlatan fick chansen att uppleva båda dessa eftersom han föddes in i förorten och sedan fick chansen att lära känna nya vänner i centrala Malmö därför att han började spela i ett fotbollslag där. Utan fotbollen hade aldrig Zlatan fått ta del av två olika kulturella världar.
Kategori: Egalias döttrar
I dessa dagar, då debatten kring begreppet "hen" går varm och då en kvinna blir uthängd på internet för att hon inte rakat sig under armarna, har jag valt att läsa den kultförklarade boken 'Egalias döttrar' av Gerd Brantenberg. I den ifrågasätts de patriarkala strukturer som råder i vårt samhälle genom en berättelse om ett fjärran land, Egalia, där det är kvinnorna som har de högavlönade jobben och försörjer sina män, medan männen tar hand om hus och barn och gör sig vackra för att behaga kvinnorna.
Språket är centralt och används för att göra kvinnonormen ännu tydligare - befolkningen i Egalia kallas kvinniskor istället för människor, pronomenet man har ersatts av dam och istället för att behärska sig befruskar dam sig.
Jag har läst en liten bit och hakat upp mig flera gånger på dessa ord, vilket bara är ett bevis på hur könsbundet vårt språk är och hur hemmastadda vi gjort oss i det. Jag ser fram emot att läsa vidare!
Kategori: Jag är Zlatan
Jag har valt att läsa boken ”Min historia- Jag är Zlatan Ibrahimovic”, skriven av David Lagercrantz med hjälp av Zlatans egna ord. Det är alltså en självbiografi om den kända fotbollsspelaren Zlatan.
Varför jag har valt den här boken är därför att jag tror att det kommer bli oerhört intressant att höra om Zlatans egen syn på livet, sin karriär och hur han framställs i media. Mediavärlden har en tendens att förvränga saker och ting för att skapa mer spänning i det de skriver för att få mer uppmärksamhet och publicitet. Zlatan som är en känd fotbollsspelare har figurerat mycket i media och har blivit omskriven i flera år av tidningar därför att han har haft en framgångsrik karriär internationellt och alltså inte bara inom Sverige. I media framställs även Zlatan som en kaxig kille och genom att läsa den här boken vill jag ta reda på om det bara är något som media har byggt upp som bild av honom eller om Zlatan är sådan som person i verkligheten. Jag är dessutom mycket nyfiken på att få läsa om Zlatans uppväxt och var han har hämtat sin personlighet, styrka och talang ifrån. Hur växer en pojke upp från att som liten leka med bollar till att förvandlas till en stor världsstjärna och få spela bland de bästa fotbollsspelarna i världen? Det är inte många som likt honom kommer från förorten och blir världskändis tack vare sin stora talang.
Något som även har fått mig imponerad av Zlatan är den klackspark han gjorde med bollen så att det blev ett fantastiskt mål i en viktig match. (Någon som vet om det var VM och vilket år? undrar jag som ovetande inom fotbollsvärlden.) Hur lyckas en person som Zlatan skaffa sig en sådan fantastisk bollkontroll?
Boken är förövrigt utgiven så nyligen som i fjol vilket gör den ännu mer intressant och relevant att läsa och ta del av. När jag samtidigt läser i kvällsblaskor om Zlatan kommer jag att tänka på det han säger i boken och lägga en extra tanke på om medias skribenter kan ha förvrängt Zlatans repliker och åsikter. Efter att jag har läst boken känns det som om det kommer att bli lättare att avgöra detta eftersom denna självbiografi välkomnar en in i Zlatans personliga sfär och tankegång.
Bokens tema är: ”Det är okej att vara annorlunda, man kan lyckas ändå”. Varför jag är övertygad om att detta är ett av bokens teman är därför att det står såhär i förordet, på första sidan i boken: ”Jag vill ägna alla barn där ute en tanke, alla barn som känner sig lite udda och annorlunda, som inte riktigt passar in och som blir sedda av fel anledningar. Det är ok att inte vara som alla andra. Fortsätt tro på er själva, det löste sig för mig trots allt”. I citatet menar Zlatan att så länge man tror på sig själv kan man gå hur långt som helst, vilket han är ett tydligt och konkret bevis på. Jag ser fram emot min läsning!