bokcirkeln

Zlatan skildrar sin tuffa uppväxt

Kategori: Jag är Zlatan

I början av boken skildrar Zlatan sin barndom och hur det var att växa upp i förorten.  Zlatan växte upp i den kända förorten Rosengård i utkanten av staden Malmö.

Han berättar om att han och hans syskon inte blev uppväxta med kramar och pussar utan på ett hårdare sätt. Det var ingen som frågade ”Hur har du haft det i skolan idag?” säger Zlatan på sida 68 i boken. Detta var dock inget han sörjde över för detta var sättet han var van att bli behandlad på och han längtade inte efter ett annat liv då detta var det enda han visste om existerade.Han och hans syster brukade bli slagna med träsleven av deras mamma som ständigt blev tvungen att köpa nya träslevar när hon hade slagit dem för hårt.
Jag tror att hans hårda uppväxt kan ha gett honom skinn på näsan vilket har hjälpt honom i sin karriär. Zlatan är kaxig och säger ifrån när det är något som inte faller honom i smaken. ”Du kan ta killen från ghettot men du kan aldrig ta ghettot från killen” säger Zlatan på sida 66 i boken. Detta stämmer bra överens med Zlatans kaxiga attityd som inte förändras trots att han flyttar ifrån ghettot.

Bildkälla: http://camol.blogg.se/images/2010/img_1908_98865287.jpg

"Man kan ta en kille från Rosengård, men man kan inte ta rosengård från en kille", ett citat av Zlatan som finns skrivet vid en bro i hans hemkvarter.

När Zlatan började umgås med ungdomar som inte kom ifrån förorten märkte han en del skillnader mellan dem och hans barndomskompisar från förorten. När Zlatan stötte på ett problem under sin uppväxt ville hans barndomskompisar från förorten ”slå sönder saker” medan de nya kompisar hade andra idéer om hur de kunde hjälpa honom att lösa problemet, säger han på sida 65. Dessutom säger Zlatan att ett beteende som satte sig fast hos honom när han växte upp i förorten var att han snodde cyklar vart han än skulle. Han bara fipplade upp låset och snodde en ny cykel varje gång han var på väg någonstans. Detta var inget han funderade över utan det var lika naturligt för honom som att knyta skosnörena. Zlatan snor cyklar så många gånger i boken att jag börjar fundera på om han har knyckt alla cyklar i hela Malmö.

Min slutsats av Zlatans barndom är att det finns enorma kulturella skillnader och normer mellan hur människor lever trots att det bara rör sig om några kilometers avstånd (Rosengård/centrala Malmö). Zlatan fick chansen att uppleva båda dessa eftersom han föddes in i förorten och sedan fick chansen att lära känna nya vänner i centrala Malmö därför att han började spela i ett fotbollslag där. Utan fotbollen hade aldrig Zlatan fått ta del av två olika kulturella världar.

Kommentarer

  • Malin säger:

    Först och främst så vill jag bara säga (eftersom att detta är min första kommentar till dig) att det var ett intressant val att välja Zlatans bok, jag antar att du hade en del baktankar med ditt val, kanske visste du att han växt upp i Rosengård och ville se hur detta hade format honom som person, vad din avsikt än var så var det ett bra val :)

    Du tar upp bra exempel från boken som åskådliggör vad du har för avsikt att förmedla angående hans uppväxt. Jag är helt övertygad om att han, precis som du skriver, har påverkats av denna barndom i det hårda Rosengård, vilket har lett till att han vet hur man skall kämpa sig från en position till en annan.

    Jag har kännedom om andra liknande fall, där resan mot berömmelse har varit lång och mödosam, fall så som, Elvis Presley och Oprah Winfrey.

    Dessa personers bakgrunder, Zlatans inkluderad, kan verkligen uppbringa hopp för personer i likartade situationer vilket är oerhört positivt. Att de med hjälp av till exempel böcker som denna uttrycker dessa svåra, tuffa tider och dessutom påvisar att det är möjligt ta sig till toppen, oberoende av den historia man bär med sig i bagaget, är hänförande och många gånger gripande!



    2012-04-23 | 19:34:04
  • johanna säger:

    jag instämmer helt och hållet! Du prickade verkligen rätt med vad jag tycker med din kommentar!:)

    2012-04-26 | 12:02:07

Kommentera inlägget här: