bokcirkeln

Vilket/vilka teman är centrala i boken?

Kategori: Mötley Crüe - The Dirt

"Tommy kände några skumma typer i Simi Valley som brukade komma förbi Cherokee Studios, där vi spelade in Shout at the devil, och ha med sig massor av koks. Vi var vakna tre dygn i sträck och spelade musik och tyckte inte ens att vi jobbade hårt. Vince hade tejpat upp bilder ur porrtidningar på väggarna och det flöt en strid ström av tjejer ut och in genom studion, som blev knullade med mikrofoner i kontrollrummet, flaskor i köket och borstskaft i garderoben för vi började få svårt att komma på nya saker att göra med dem".
Det kanske låter lite väl grovt att skriva som citat, men för att verkligen lyfta fram det centrala temat i boken så har ni det här ovanför i formet av ett ganska kort citat. Men enligt mig så är det detta som boken handlar om i alla dess olika former. In och ut från behandlingshem överdos efter överdos, idiotisk upptåg, köra onykter, bli tagen av polisen. Istället för att polisen sätter dem i fängelse frågar dem efter autografer. Vilket gör så att deras beteende på något sätt blir accepterat och något som de inte slutar med i första taget. Inte ens när sångaren Vince kör ihjäl en av sina bästa vänner när han kör bil när han är både drogad och rent av packad.
Det absolut mest centrala temat i boken enligt mig är deras "kamp" om man nu kan kalla det för kamo mot drogerna. Men i mitten av boken så gör de faktiskt ett bra jobb och håller sig borta från allt som har med alkohol, tjejer (förutom flickvänner och fruar som de annars brukar komplettera på ett eller annat sätt) och droger att göra. De spelar inte ett album som de faktiskt blir nöjda över. Men vad händer då? Jo deras image är som bortblåst, skivbolag säger att de tappat greppet, de spelar inte deras låtar på radion. Vad ger då det för signaler? Jo "börja me droger annars är ni sämst". Det verkar som allt handlar om image och att va tuff och cool, man är ingen riktigt rocker utan droger.
Jag tycker att de lyfter fram ett viktigt tema eftersom droger blir nog som är accepterat, men egentligen ska det absolut inte vara så. Men där går dock olika kulturers synsätt isär. Till exempel i USA kan man i medicinskt syfte få marijuana. Eller i stammar som har det som tradition att ta något sorts ämne/drog vid festliga tillfällen och riter.

Kommentarer

  • Carl säger:

    Jag tror, till skillnad från dig, att drogerna inte är det mest centrala problemet utan bandets allmänna beteende.

    Som du nämnde med exemplet där polisen tillåter bandmedlemmarna att missbruka och nästan till och med uppmuntrar deras beteende så finns det inget som förhindrar dem att göra precis vad dem vill. När bandmedlemmarna senare blir mer anständiga smutskastas dem från flera håll.

    Jag ser många likheter med min egen bok där Anthonys drogmissbruk i tolvårsålder uppmuntrades av alla hans pappas vänner. Som tur är har Anthonys val att bli ren inte fördömts av bandets fans, men detta beror också på att hans image inte grundats på "sex, droger och rock n' roll".

    Jag håller helt med dig om att droger blir accepterat, när det verkligen inte ska vara så eftersom min bok presenterar ett liknande tema. Droger, speciellt bland kändisar, är en alldeles för stor självklarthet i många fall. Speciellt när det kommer till kändisars "rockstar"-image som är alltför glamoriserad.

    2012-04-29 | 20:47:46

Kommentera inlägget här: