bokcirkeln

Diskussionsfråga

Kategori: Egalias döttrar

I Egalia har befolkningen olika möjligheter och rättigheter beroende på vilket kön de tillhör. Segregationen är tydlig. Här, i vår egen värld, ägnar vi oss också i stor utsträckning åt att dela in människor i olika grupper och ge dem normer att följa, roller att fylla. Det sker på alla nivåer och efter alla möjliga kriterier, hudfärg, bakgrund, sexuell läggning, kön etc. Jag undrar vad ni tror det är som gör att vi känner ett sådant behov av att ständigt dela in människor i olika kategorier, och vilka konsekvenser ni tror/kan se att det för med sig?

Kommentarer

  • johanna säger:

    Det finns ett ordspråk som lyder "Du är en del av alla de människor du mött". Jag tror att det ligger något i det. Genom upplevelser och erfarenheter i livet formas man till en person. När man sedan fattar ett beslut rannsakar hjärnan på mindre än en sekund minnet och alla ens livserfarenheter. Utan att vara medveten om det så gör man val utifrån vad man har varit med om tidigare. Liknande är det med fördomar. Jag tror att de flesta personer har några typer av fördomar gällande olika typer av människor. Problemen kommer när fördomarna går så långt att man låter de styra och bli till handlingar genom att man kategoriserar människor. Jag tror att man delar in människor i grupper därför att människan har ett kontrollbehov av att veta hur världen är uppbyggd. Det är först när man blir medveten om att man ens har fördomar som man kan tänka till en extra gång och kanske bli av med dem.

    2012-04-26 | 17:09:27
  • johanna säger:

    Fortsättning, datan dog .Konsekvenserna av dessa fördomar blir då att man redan har bildat en uppfattning om en person innan den ens har presenterat sig. Som tur är kan uppfattningen om en person ändras när man har lärt känna den men om personen inte får en chans att komma till tals blir konsekvenserna att han/hon blir placerad i "ett fack" av den fördomsfulle personen.

    2012-04-26 | 17:24:20
  • Carl säger:

    Inom psykologin finns det två sammankopplade begrepp: Idealsjälv och realsjälv. När bilden av ditt idealsjälv står för långt ifrån ditt realsjälv, hur du faktiskt är, blir vi nedstämda.

    På samma sätt tror jag att vi ofta skapar förväntningar på händelser och människor omkring oss: "Utgången på fredag ska bli den bästa någonsin!" eller "Den nyanställde tjejen hade ett väldigt imponerande CV."

    När man inser att man tappat plånboken, tappat bort sina vänner och missat bussen är det definitivt inte den bästa utgången någonsin.

    På samma sätt blir det när du inser att den nyanställde jobbar 10 gånger långsammare än alla andra fortfarande efter ett halvår.

    För att ge ett klarare svar på din fråga tror jag att vi tror att vi kan kontrollera framtiden, och den hårda sanningen som alla vet är att detta är omöjligt. Vi kan bara öka våra chanser att lyckas med saker och ting.

    Konsekvenserna blir, precis som Johanna sa, fördommar som ofta leder till missförstånd.

    Jag tror också att människan väljer att dela in folk i grupper just för att ha något att referera till som en sorts försvarsmekanism om vem man kan och inte kan lita på.

    Låt säga att du inte träffat spanjorer tidigare och ett gäng spanjorer var jobbiga på något sätt under din semester i Danmark. Med största sannolikhet så är det första du kommer att tänka på när någon presenterar sig som spanjor gänget du träffade i Danmark. Det som sker efter är vad som skiljer:

    - Du ignorerar tanken och bildar en ny uppfattning.

    - Du blir defensiv i tron om att han är likadan. Konsekvensen av detta kan bli att du behandlar honom annorlunda.

    Jag tror att det är omöjligt att undvika fördomar, men så länge som du vet att det bara är fördomar så kan de aldrig vara skadliga. När det uppnår en utsträckt nivå, som det gjort i din bok, kan det uppstå stora skador mot de grupper du räknade upp.

    2012-04-27 | 17:15:16
  • Li säger:

    Det handlar väll om att finna sin identitet och att vi måste ha något att jämföra oss med. För att sedan kunna avgöra vår egen identitet i relation till de vi jämför oss med använder vi våra värderingar.

    Detta leder till att man utesluter det ena och väljer det andra. Man kan ju trots allt, inte vara allt.

    För skulle man vara, låt säga, homosexuell homofob, så har man uppenbarligen inte funnit sin sanna identitet, utan lever i självförnekelse eller något.



    Ännu värre är när man vill skylla ett samhällsproblem på att man inte hittar sin identitet. Ungefär som unga män som hävdar att de inte kan hitta sin identitet i dagen samhälle, på grund av att det inte finns några typiskt manliga faser eller liknande, som de måste gå igenom.

    Sedan hittar de grupper att skylla detta på eller så framstår det, som att jämställdhet och att kvinnor kan göra samma sak som män blir ett problem.

    Om män tvekat på vilket kön de tillhör fram till de tog lumpen, fick jobb osv. förr i tiden vore det sorgligt.

    Dock grundar det sig nog i, att man hade olika rättigheter förr och att man ville ha sina rättigheter och alla möjligheter man kunde få.

    Men att det skulle vara så i dagens samhälle där det inte borde spela någon roll och där vi bör ha samma rättigheter ska det inte vara nödvändigt.

    Det samma gäller kvinnor som tycker det vore bättre som det var förr, för att de kunde känna sig riktigt kvinnliga eller något.

    Det är nästan galet, hur man ens kan säga så om man faktiskt inte har två kön.



    Jag funderar på om inte identitet egentligen bara är viktigt för individen och om samhället lägger lite för stor vikt i identiteter. Tänk bara alla debatter om etnicitet, gällande konflikter, immigration och integrering. Sexuella läggningar och kön, vem ska göra vad, arbetspolitik och ska man få gifta sig eller inte..

    Handlade identitet faktiskt bara om de val jag gör och hur jag handlar, för att jag sedan ska kunna vara nöjd med mitt liv. Så skulle det ligga på en mycket mer individuell nivå och samhället skulle inte behöva lägga sig i. Nu har vi ett behov av att avgöra rätt och fel, bra och dåligt m.m.

    Det är bara att inse att det inte spelar någon roll i dagens samhälle och att det är bäst så.



    2012-04-27 | 20:01:20
  • Malin säger:

    Det är en väldigt bra fråga!

    Men jag tror att svaret finns att finna i det faktumet att vi först och främst gärna vill gruppera oss med de som vi känner samhörighet med, alltså de som delar intressen, kulturer mm. genom att göra detta skapar vi genast "vi" och "dem". Det är väldigt motsägelsefullt på något sätt... man strävar efter samhörighet, men får samtidigt också raka motsatsen.

    Det som dessa olika grupperingar för med sig kan ju handla om så mycket, det kan till exempel resultera i det som Evelina läser om i "De hatade", alltså rentav hat mot andra grupper, vilket kanske är den mest extrema konsekvensen. Det kan också resultera i att de som inte direkt känner sig bekväma i någon av dessa grupper blir "utanför" eftersom att dessa grupperingar inte passar alla.

    Det kan också leda till att alla i en grupp definieras utifrån en persons handlande, eftersom att omvärlden ofta får uppfattningen att det då är så alla i gruppen skulle handla.

    2012-04-27 | 21:37:11
  • Evelina säger:

    Jag tror att det handlar om att vi vill förenkla vår tillvaro genom att tänka att alla människor inom en viss grupp är på ett eller annat sätt. Istället för att göra ansträngningen att lära känna personerna ifråga och ta reda på vilka de egentligen är så drar man alla över en kam, man tänker att de är likadana. Det kan nog vara så att det är nödvändigt att generalisera till en viss gräns, våra hjärnor behöver nog förenkla tillvaron först för att kunna sortera bland alla intryck. Men sen efter det så hade det onekligen varit bättre om vi kunde försöka se människor så neutralt som det går, även om det naturligtvis är omöjligt att vara helt neutral. Men som Malin skriver så är "hatet" i boken De hatade en konsekvens av fördomar, som ibland går flera hundra år tillbaka. Fördomar som på ett tidigt stadium antagligen hade gått lätt att överbrygga, men nu är djupt, djupt rotade.

    2012-04-28 | 11:50:33
  • Johan säger:

    Jag tror att vi delar in folk i olika grupper helt enkelt för att vi ska kunna känna att vi själv tillhör en viss grupp, självklart anser man att den är bäst. Vi vill förenkla vår egen vardag och då delar vi in folk i olika grupper så att vi ska slippa tänka mer på de och lära känna personen. Vi vill helt enkelt känna att vi själva tillhör en grupp där vi känner oss hemma, de kan handla om intressen och liknande.



    Konsekvenserna av detta blir ju då att man har olika åsikter och tankar om saker. Vilket i sin tur kan leda till missförstånd och till och med hat när man inte förstår sig på varandra. Alla vill ju känna att de tillhör något, för jag antar att ingen vill känna sig utanför. Men om man ändå inte tar sin tid till att lära känna andra människor från "utomstående" grupper är det ju inte konstigt att hat, fördomar och konflikter uppstår. Så påverkas man ju även av sin omgivning och deras åsikter, åsikter som kan komma från mycket tidigare generationer.



    2012-04-28 | 12:46:51

Kommentera inlägget här: