bokcirkeln

Struktur och språk

Kategori: Scar Tissue

Scar Tissue är en bok som verkligen avspeglar Anthoys karaktär som låtskrivare. Den har tydliga beskrivningar av de människor och händelser som påverkat honom, men även poetiska liknelser ofta är mycket simpla.
Ett tydligt exempel på avspegligen av människorna är hans försök att efterlikna sin pappa, inte bara i beteende utan även i utseende. Hade pappan klippt sig eller skaffat en ny jacka så hade Anthony samma frisyr och en likadan jacka dagen därpå. Han hade också en kort karriär som barnskådis eftersom att pappan valde att bli skådespelare.
Boken är kronologisk med något endstaka undantag och det är förvånansvärt hur många små detaljer Anthony kommer ihåg. Från slagsmål på skolan till LSD-tripper och möten med rockstjärnor.
Redan från de tidiga kapitlena beskrivs hans relation till droger som började redan som tolvåring. Med en pappa som knarklangare och ett upproriskt beteende redan i tidig ålder som innebar småkriminalitet i stora doser kom han i konakt med droger nästan dagligen under början av sitt tonårsliv. I boken benämns olika droger, så som marijuana och kokain, även med smeknamn (Maja, gräs, respektivt kola). I berättelser och citat används oftast smeknamnet, medans under hans tankar och tillbakablickar används deras officiella namn.
Jag tycker att det var intressant hur en av hans lärare redan i tidig ålder upptäckte hans talang att skriva och som uppmuntrade honom att fortsätta. Anthony berättar själv hur sådanna tillfällen sätter spår för livet.
Något som avspeglar 70-talets Kalifornien är hans beskrivning av hur familjelivet såg ut. Han berättar hur han följde med sinna vänner hem efter skolan. Deras pappor brukade komma hem sent på eftermiddagen från sina kontorsjobb och strunta helt i sina barn. De bara satt där, rökte cigarr och drack whiskey. Själv var Anthonys föräldrar skilda, men han såg det inte som något illa jämfört med hur hans vänner hade det.
Han brukade hjälpa sin pappa att smugla knarket. En annan kulturell avspegling är beskrivningen av hur de packade 7 väskor med marijuana, checkade in dem hos olika flygbolag eftersom de inte visste vilket plan du skulle med, hoppade på planet för att slutligen hämta upp väskorna på flygplatsen. Med tanke på hur strikta regler de finns inom flygbranchen idag så kan man se vilken markant skillnad det är 40 år efter allt detta ägde rum.

Kommentarer

  • Malin säger:

    Detta låter som en oerhört fängslande bok!

    Själv så tycker jag mycket om att läsa "rockbiografier"! Denna verkar dock skilja sig en del från de jag har läst, så jag kanske får skaffa mig detta mästerverk ;)

    Jag tycker att det är otroligt hur mycket av samhällsförändringen som tycks uppenbara sig i din bok! Det är verkligen en markant skillnad som du säger.

    Anthony verkar ju inte ha haft en direkt lätt bakgrund, och det är verkligen tragiskt att han med sin villkorslösa kärlek till fadern endast fått, vad det verkar, minimalt tillbaka. Sedan kan man ju verkligen fråga sig: vem låter sin son vara delaktig i knarksmuggling?! - ja, förhoppningsvis har tiderna förändrats...

    Något annat som jag tänkt på nu efter att ha läst både dina och Johans inlägg är att jag verkligen, för det mesta bör tilläggas, känner med dessa rocklegender... de lyckas uttrycka sig på ett sätt som skiljer sig från hur andra författar sina texter... men det är väl inte för ingenting som de har lyckats skriva låtar som i stort sätt är odödliga. Det finns många saker som inte kan rättfärdigas... men det finns också en hel del saker som kan...

    2012-04-27 | 22:05:50

Kommentera inlägget här: