bokcirkeln

Diskussionsfråga

Kategori: Existentialismen är en Humanism

Vad, kopplat till bokens tema, vill du diskutera med gruppen?

Som jag nämnt angående tema, behandlar denna bok flera stycken teman, utöver existentialismen. Det är en komplex filosofi och kanske svår att sätta sig in i och diskutera. Fortsatt att den debatterar flera tankar, filosofiska, politiska ideologier och idéer.

Existentialismen utgör även ett perspektiv på bokens alla andra teman.

Vilka behandlar, synen på samhället och individen, etik och moral, samt existentiella frågor.

Bland annat vad som ger oss mening. Vilket Sartre hävdade är våra val och handlingar. När han även myntade uttrycket ”Existensen föregår essensen”. Vilket skulle kunna innebära att människan är unik. Då vi inte är skapade för ett syfte, utan som Sartre också uttryckte det, ”dömda till frihet” och att skapa vårt eget syfte.

Så utifrån vad vi har läst om i filosofin, om existentialismen samt andra filosofier, så vet ni säkert att Sartre förespråkar engagemang. Samt varför detta är viktigt och att det är det som ger oss mening. Vilket även citaten ovan tyder på.

 

Jag undrar därför hur ni ser på det här med vikten av engagemang? Samt, vad tolkar ni är viktigast enligt Sartre?

 

Kommentarer

  • Evelina säger:

    Jag tycker att engagemang är väldigt viktigt, både på ett rent personligt plan att ha ett engagemang för vad som händer i ens liv, för en vänner och familj och så vidare. Men även engagemang i politisk mening tycker jag är viktigt, att man är engagerad i vad som händer i ens omvärld. Sartre vill ju lägga ett ansvar på oss alla, att även den som inte "aktivt" handlar handlar egentligen den med. Jag håller med honom om det, vi har alla ett ansvar för vad som sker runt om i världen, på ett eller annat sätt är vi med och påverkar vare sig vi vill det eller inte. Jag håller också med Sartre om att det är olika former av engagemang som är det som skapar mening i våra liv. Oavsett om ens engagemang riktar sig mot fotboll, ens barn, teater, att rädda regnskogen osv. så är det vårt engagemang som får det att kännas viktigt, och i längden tror jag att det är det som får våra liv att kännas som om de är värda att leva.

    2012-04-24 | 11:27:41
  • Li Sjöund säger:

    Ja precis! Iden om hur våra handlingar får betydelse för mänskligeten, då vi även definerar och skapar ett värde för människan i våra handlingar.

    Ja, precis som du är inne på, behöver det kanske inte vara ett aktivt engagemang. Utan att man på ett personligt plan, upplever att man är delaktig i ett engagemang, genom att bara vara, eller inte vara.



    Egna tankar: Ett "inaktivt" engagemang, behöver nog inte innebära att man inte handlar, eller helt enkelt inte engagerar sig. Det bör kunna vara att man är engagerad genom att bara tycka eller tänka det ena, det andra eller inget av det. Eftersom det är i tanken engagemanget kan börja, och enda sättet att faktiskt vara fullt oengagerad enligt mig, är att inte reflektera, analysera, värdera eller tänka helt enkelt.



    // Li

    2012-04-24 | 22:44:50
  • johanna säger:

    Det Sartre säger om att vi är "dömda till frihet" anser jag är mycket intressant. Det hänger lite samman till ordspråket: "man är sin egen lyckas smed". Man har själv chansen i livet att göra precis det man vill och förverkliga sig som person vilket jag tycker känns mycket inspirerande. Jag tror att detta är viktigast enligt Sartre och att man fulltständigt hänger sitt engagemang till det man själv vill göra i livet. Att ha valet att välja vad i livet man hänger sitt engagemang åt är det som kallas frihet.

    2012-04-26 | 12:05:30
  • Malin säger:

    För mig är engagemang på många sätt A och O!

    Utan engagemang blir det svårt att någonsin uppnå de mål man har i livet och därför kommer man att sätta käppar i hjulet för sig själv om man väljer att inte engagera sig.

    Det är precis som Evelina säger, viktigt att engagera sig på alla plan!

    Det kan ju handla om ett engagemang som påverkar min vardag som individ, men det kan ju också handla om ett engagemang som påverkar hela min omgivning. Vad det än må vara så är det viktigt, just för att man egentligen aldrig kan jämra sig över den situation man befinner sig i om man inte har visat ett engagemang för att få det att förändras!

    Därför håller jag helt och hållet med Sartre när han förespråkar engagemang och att det är det som ger våra liv mening!... Enligt Sartre är valen det viktigaste .. någonting som i sin tur skapar just engagemang och mening med våra liv, det som gör oss till människor och inte bara "ting". Denna tanke tycker jag är väldigt motiverande! Det påvisar ju dessutom vikten av vår existens, hur viktigt det är att just vi gör våra val :)

    2012-04-27 | 22:53:33
  • Johan säger:

    Om man som människa inte skulle vara engagerad i något av det vi gjorde skulle vi aldrig komma någonvart över huvud taget. De flesta människorna borde vara engagerade i något, vad har man annars för mål med vardagen och livet? Om man inte trivs på det sätt man lever på borde man visa engagemang för att ta sig ur det och skapa något som man trivs med. Det kan vara saker som att gå ner i vikt eller vad som helst. Det är något som man verkligen inte klarar utan engagemang, man måste visa att man bestämt sig och vara envis för att nå dit man vill. Inte bara för att kanske gå ner i vikt men genom hela livet! Sartres idé om engagemang blir därför något jag tycker är bra för annars skulle vi bara stå stilla utan att utvecklas och komma någonstans. Vad är annars meningen med livet?

    2012-04-28 | 13:19:16
  • Ida säger:

    Gör man ett val ansvarar man bara för effekterna ens eget val genererade, men är man passiv blir man på sätt och vis ansvarig för alla konsekvenser. Även de som orsakades av andras val, eftersom de kanske inte hade skett om du valt samma sak och ni varit två. Därför är det viktigt att engagera sig istället för att bara fundera över allt man vill ska hända i samhället.

    2012-04-29 | 16:16:31
  • Carl säger:

    Vikten av engagemang kan nog variera mellan olika perioder i ens liv, eller kanske snarare typen av engagemang. Om du exempelvis planerat en överraskningsfest för en vän i flera månader och känner att du behöver ta det lugnt efter så är valet att inte engagera sig i något på ett tag kanske viktigare än att ha ett aktivt fritidsliv. Man kan också se det på det sättet att du gjort valet att ta det lugnt och att undvika engagemang på annat håll är att engagera sig i sitt val. Jag tycker i allmänhet att det är viktigt med engegemang och att inte göra något halvhjärtat.

    Vilket leder till valet. Självklart ser inte mina vardagliga handlingar som val, men jag förstår hur en existentialist tänker. Jag tror precis som Sartre att människor är dömda till att göra val. Det går inte att undvika: Gör du inga val så har du gjort valet att inte göra några och på så sätt gjort ett val. Jag håller också med Sartre om att våra val påverkar hur vi mår, men jag tror även att folk glömmer att vi ibland kan välja hur vi vill påverkas. Om du har gjort något fel kan du ibland välja om du vill acceptera ditt eget misstag eller beskylla det på någon annan. Du kan också välja hur du tolkar olika uttalanden. Säger någon som kan tolkas på flera sätt så är vi tvungna att välja om vi ska se på det som ett negativt, positivt eller neutralt uttalande. Vi kan också göra valet att inte bestämma oss för något av de tre.

    Det jag tror som var viktigast enligt Sartre var att skapa sitt eget syfte och sin egna mening med livet. Att själv skapa det innebär också att du måste bli mer självständig för att kunna se vad i livet som betyder något för dig. Om du och dina vänner gör filmer, men du tycker mer om att spela fotboll så måste du göra ett val om vad du tror ditt syfte är i livet. Gör du ett val som du ångrar flera år senare så kommer du, precis som Sartre menade, påverkats av dina val och mår därför sämre.

    2012-04-29 | 23:47:00

Kommentera inlägget här: