Existentialismen och tema
Kategori: Existentialismen är en Humanism
- Vilket/vilka teman är centrala i boken? Varför är temat intressant, viktigt…? Kanske kan du relatera till något annat du läst eller hört om ämnet?
Huvudtemat är självklart existentialismen, eftersom det är detta boken strävar efter att förklara. Dock berör den inte bara en filosofi, utan olika filosofiska tankar och jämförelser med andra filosofiska/politiska idéer.
Några av motståndare, några med perspektiv på Marx och marxismen, men också några av andra filosofer och deras föreställningar.
Eftersom existentialismen i princip grundats av, Søren Kierkegaard och Friedrich Nietzsche, är det nästan oundvikligt att inte få med andra filosofers perspektiv.
Då dessa inte heller haft samma miljö, levt under samma tid eller har samma religiösa åskådning som Sartre.
Samt att det måste ske en jämförelse, när mycket av upplägget går ut på, att värdera, jämföra och försvara existentialismen, mot kritiker och oliktänkande.
Vilket också gör att det kommer in på flera olika ämnen och blir mäktigt att greppa.
Så som filosofi och politik, gör att den bara utifrån att vara en ideologi, också diskuterar etik och moral, samt skapar och är ett inslag i flera debatter.
Vilka även är teman inom existentialismen, tillsammans med perspektiv på, meningen med livet, människans funktion i förhållande till tingen och universum. Samt frihet och ansvar. Där det samlade temat skulle kunna vara ” med frihet kommer ansvar” och tvärt om, eller om man ser till utnyttjandet av friheten, också den gyllene regeln, ”behandla andra så som du själv vill bli behandlad”.
Vilket också gör det till en viktig bok för både samhället och individen. Men även för att den besvarar flera existentiella frågor, hur vi ska förhålla oss till andra och vad som är eftersträvansvärt.
Den har på så vis vissa likheter och fyller samma funktioner, som en urkund, helig skrift m.m. Eftersom dessa också behandlar etik och moral, olika levnadssätt och vad man bör sträva efter. Ser man till detta blir det inte heller svårt att koppla den till kultur och filosofi anslutet till religion.
Det finns mycket att säga om ämnet, dock har Ne.se uttryckt det på ett bra sätt …
”Existentialismen, en modern livstolkning som uppstått i gränslandet mellan filosofi, diktning och religion. Den utgör ingen avgränsad skola. Utmärkande för existentialisterna är snarare vissa gemensamma tankemotiv och problem än sättet att utföra motiven och lösa problemen. ”
Första meningen är ett ytterligare tecken på kopplingen till kultur och religion.
Där emot tycker jag inte man ska tolka det som att den inte skulle kunna lösa problem och livsrelaterade frågor. Då kunskapen den bidrar med och motiverar, enligt mig, kan lösa problem. Men det krävs självklart lite kunskap, engagemang och att man väljer och handlar, utifrån hur man tolkar dessa tankar.
Eftersom att den förespråkar ansvar, engagemang, frihet och förnuft, skulle detta kunna vara en förklaring till varför den inte bara levererar svaren.
http://to-life.se/l-ickerel_hum_hum.htm
http://www.ne.se/existentialism?i_h_word=existentialismen
// Li