bokcirkeln

Mer än en upplysande filosofi

Kategori: Existentialismen är en Humanism

  1. Hur är boken skriven? Kommentera struktur och språk.

"Skriften är en kommentar till Sartres berättelser och dramer, som underlättar intrånget i dem och redogör lättfattligt för de grundläggande tankegångarna inom existentialismen. Samtidigt som han avgränsar den mot andra moderna åskådningar." - http://www.bok.nu/Jean-Paul_Sartre/Existentialismen_ar_en_humanism

För övrigt är texten och språket ganska formellt, politiskt, välformulerat och väldefinierat. Eftersom syftet är att förklara och förtydliga begrepp och tankar, inom Sartres filosofi. Därför krävs en del av läsaren, att denne är uppmärksam på varje ord, för att verkligen förstå sammanhanget. Vilket kan bidra till att det kan uppfattas som tung läsning. Trotts detta är det väldigt medryckande, med tanke på att den inte bara vänder sig till politiskt och filosofiskt engagerade, utan även kan läsas av en bredare publik, även gymnasieelever. Personligen skulle jag använda ordet entusiasmerande, som jag upptäckte bland synonymerna. För det känns verkligen upplysande och givande, vilket gör att man blir väldigt glad när man förstått den.

Där emot är det som jag uppfattar det, ett lite åldrat språk. Där ett exempel ur boken, på detta och det välformulerade språket, kan lyda…”Ty även den historiska synpunkten måste få göra sig gällande. Den primära verkligheten är naturens, och människonaturen är i sin tur ara en funktion av den.” Eller, ”Och det tycks mig som om förtvivlan eller ångest hos er är någonting mera fundamentalt än det att n man, som känner sig ensam och måste besluta sig, verkligen fattar ett beslut.” och då är dessa exempel inte nödvändigtvis de tydligaste, utan detta genomsyrar hela boken och varje mening.

Fortsatt uppfattar jag att texten håller en viss ”ton” hela vägen, det är inte som med vissa andra böcker att man uppfattar känslor som texten skulle kunna uttrycka. Det är lite svårt att förklara, men trotts att den är skriven som ett svar på kritiken mot existentialismen, kan man föreställa sig Sartre, hur han i lugn och ro, med säkerhet, uttrycker och förklarar det som står utan att visa tecken på besvikelse, ilska som man kan känna när man ska försvara något man verkligen brinner för. Där emot, kan man efter ett tag urskilja lite sarkasm, belåtenhet och komik, i vissa saker han diskuterar eller uttrycker.

Vad gäller själva strukturen kan sägas att den har ett filosofiskt förhållningssätt och påminner om en doktrin. Eftersom den är teoretiskt utformad i stil av en akademisk handling, om existentialismen som lära. Den består av relativt korta kapitel med ett subjektivt perspektiv utifrån sartre. Den är även väldigt ordnad och tydlig, med indelningar och paragrafer. Fortsatt att det hela tiden förekommer förtydliganden eller uttryck i marginalen, för att tydliggöra vad som diskuteras. Vilket tillsammans med det väl valda orden och välformulerade språket, faktiskt underlättar läsningen och möjligheten att hänga med och förstå.

Hela boken, både och språk, är verkligen strukturerad och utformad efter sitt syfte. Jag tror inte jag stött på ett så välanpassat verk tidigare och faktiskt lagt märke till kopplingen mellan struktur, språk och syfte. Samt förstått vikten av detta för bokens helhet. Den här boken har varit minst sagt upplysande på flera plan och detta är uppenbarligen några av dem.

// Li

Kommentarer

  • Anonym säger:

    Fråga till texten:

    *Tycker du att Sartre med hjälp av ton, språk och struktur lyckas att övertyga om att den livsåskådning han förespråkar är den bästa? Ofta vinklar ju författare sina egna böcker på det sättet att man håller med deras åsikt efter man har läst boken, även om man inte gör det ifrån början.

    //Johanna

    PS: Jag tycker också att existentialism är den bästa livsåskådningen ;)

    2012-04-17 | 12:17:30
  • Li Sjöund säger:

    Jo, det är väll lite det jag vill framhäva, med att den är så välanpassad till sitt syfte. Att han via struktur, välformulerat språk och en säker ton underlättar förståelsen. Samt lyckas göra en vid första anblick, komplicerad och smått pessimistisk filosofi, inspirerande och motiverande att läsa.

    Där emot är just denna bok lite speciell, eftersom den syftar till att besvara kritik mot existentialismen och på så vis blir mer vinklad.

    Därför att den måste väga och framhäva sina egna tankar.

    Något annat strukturen och språket bidrar till är att den inte bara riktar sig till experter på ämnet, utan kan läsas och ifrågasättas av flera.

    Fortsatt en sådan sak som att han var så öppen för debatt och gärna gav sig in i diskussioner kring ämnet. Vilket också visar sig i boken och kan vara ett tecken på att han kan sin sak och vet hur man ska sprida existentialismen.

    För att inte tala om att han nog är den enda filosof, som "levde som han lärde". Eftersom han förespråkade att man ska engagera sig, vilken han även gjorde.

    Något som även framgår i valet kring boken och dess mening samt uppbyggnad. Att låta fokusen ligga i att besvara kritik, samt framhäva tankarna kring existentialismen.



    Sedan beror det nog på vilken inställning man har till existentialismen innan, och om man kanske läser den med mer kritiska ögon.

    Jag kan säga att jag var riktigt kritisk innan jag lästa boken och förstod mig inte alls på Sartre eller hans tankar. Helt ärligt tyckte jag det lät jättedumt och pessimistiskt.

    (Ytterligare en bakomliggande orsak till varför jag läste den) men nu är jag helt omvänd.

    Vilket kanske tyder på, att han, som du ifrågasätter, har en viss övertalningsförmåga.

    Där emot kan det ju vara så att filosofin är så komplett i sig själv, att man inte kan bli annat än övertygad. ;)



    Hoppas det besvarar frågan :)

    // Li

    2012-04-18 | 14:14:30

Kommentera inlägget här: