bokcirkeln

Teman

Kategori: De hatade av Magnus Linton

Temat är den ökade högerextremismen i Europa och hur den alltmer tagit sig in i parlamenten. Relationen mellan högerpopulism och högerextremism diskuteras, och hur dessa både hjälper och stjälper varandra. Olika tänkare som tror att Europa nästintill står inför ett fascistiskt övertagande respektive tror att den ökade högerextremismen bara är ett övergående problem citeras, men något slutgiltigt svar ges inte. Läget i Ungern är dock verkligen allvarligt, det har efter det senaste valet blivit snudd på en enpartistat och lagstiftningen blir stegvis mer och mer fientlig gentemot romer. Även i Holland ser läget allt allvarligare ut och muslimer är i en allt mer utsatt situation. Och detsamma gäller allt fler länder runt om i Europa, om man ska tro Magnus Linton.

Boken diskuterar också olika begrepp som kännetecknar den växande gruppen högerextrema såsom rasism, xenofobi(rädsla/avsky gentemot främlingar), antiziganism(rädsla/avsky gentemot romer), islamofobi, antisemitism med flera. Författaren Linton verkar vilja skildra främlingsfientlighetens många ansikten för oss läsare så att vi kan känna igen den när vi ser den. Det är inte så enkelt att man kan sätta etiketten rasister på de onda och så är resten goda. Nej, dagens rasism har många ansikten.

Jag läser också att många högerextrema i dagens Europa, som återfinns i allt från internetforum, förbjudna högerextrema partier till parlament runt om i vår världsdel, inte alltid ser muslimerna, romerna, judarna eller vilka de nu riktar sitt hat gentemot som huvudproblemet. Nej, dessa ses  snarare som ett symtom, huvudproblemet är det västerländska samhällets förfall in i "multikulturalism"(ett svårdefinierat begrepp men som enligt wikipedia, vilket ju är en allt annat än säker källa, definieras som "ideologiska samhällsanalyser som i olika grad bejakar influenser av olika etniskt och kulturellt ursprung som något gott eller ofrånkomligt.") De högerextrema ser det som att en feministisk vänsterelit har tagit över makten och leder samhällena in i vad som kommer bli en undergång. Tankar som inte lite påminner om de Anders Behring Breivik skriver om i sitt manifest. De hatade är mer än stundtals en skrämmande läsning, men också viktig sådan. Om vi ska kunna bekämpa de olika varianterna av rasism så måste vi känna igen den och ha verktyg för att kunna bemöta och bekämpa den. Jag lär mig sådant som jag egentligen inte vill veta men samtidigt känner att jag verkligen borde känna till.

/Evelina

Kommentarer


Kommentera inlägget här: