bokcirkeln

Avslutande fråga

Kategori: Jag är Zlatan

Bokens tema är ”Pojken från förorten som inte passade in men lyckades ändå”. Zlatan körde sin egen stil, hade en kaxig attityd och blev motiverad när folk satte sig emot honom. Detta är en anledning till att han har lyckats med sin fotbollskarriär skildrar han i sin självbiografi ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”. Han säger på sida 419 i boken: ”Ibland måste du bryta regler. Det är då du går vidare. Jag menar: Vad hände med killarna i MFF:s pojklag som alltid skötte sig? Skrivs det böcker om dem?”. Svaret är nej, och Zlatan- lagbrytaren och den revolutionerande pojken som alltid varit det svarta fåret är idag världskändis. Han har vänt sin tuffa uppväxt (med en alkoholiserad pappa och mamma som slog honom) i förorten Rosengård till något positivt. Min avslutande fråga blir därför: ”Hur mycket påverkar det en själv som person att växa upp i olika kulturer?” Kanske hade våra liv, personligheter och drömmar sett annorlunda ut, om vi hade växt upp med andra förutsättningar än med det trygga "Svenssonlivet"…

 

Kommentarer

  • Evelina säger:

    Jag tror att vi påverkas mycket av var och hur vi växer upp. Det är svårt att avgöra exakt hur mycket, men jag tror att det sociala arvet är större än man kanske vanligtvis tänker. Det är nog mindre skillnad på oss människor än vad det kan verka som ibland. För Zlatan är ju situationen extra speciell för han har ju liksom växt upp i två kulturer på en gång, dels den svenska i skolan osv, dels hans föräldrars kultur i hemmet. Det präglar säkert en personlighet på ett särskilt sätt, att stå med en fot i varje kultur.

    2012-04-24 | 13:16:25
  • johanna säger:

    Jag håller med dig helt och hållet. Att växa upp i två olika kulturer ger en förmodligen ett bredare perspektiv på saker och ting i livet!

    2012-04-26 | 11:48:15
  • Johan säger:

    Det är klart att vi påverkas av var vi växer upp och på vilket sätt. Man påverkas av värderingar och kulturer utan att man vet om det. Olika länder, olika kulturer, olika religioner och olika sätt att se på livet påverkar vad vi tycker om saker och ting.



    Vi som svenskar växer oftast upp i en trygg vardag där vi inte behöver oroa oss för någonting, det är ju det som skapar vår personlighet och våra värderingar. Om man växer upp utan mat på bordet och utan pengar så är det självklart att man vill göra något åt det och man vill inte att ens egna barn ska växa upp på samma sätt.

    Man kanske blir mer öppen och utåtriktad eller tvärtom, vad vet jag.

    2012-04-26 | 18:14:48
  • Li säger:

    Jag håller med Evelina, angående det sociala arvet och att det inte bara handlar om en annan kultur, utan två. Miljön påverkar oss ju vare sig vi vill eller inte och har man inte resurser och förutsättningar att göra det man önskar så lever man begränsat. Lika mycket som man kan uppnå det mesta om man har alla resurser och förutsättningar att utnyttja och göra något av dem. Det gäller inte bara på individuell utan global nivå. Om man tillexempel skulle jämföra länder, så gäller även där, att om de har komparativa fördelar men inte kan förädla sina tillgångar så lär det inte ske så mycket. Har ett land där emot kapital och resurser så sker utvecklingen lättare.

    Det viktigaste är nog, oavsett bakgrund, socialt arv m.m att man tar de tillfällen som ges och ser möjligheter. Vågar kliva utanför sig själv och sin trygghetszon. För annars lär man inte kunna tackla problem, bara ge upp och begränsa sig själv.

    Något jag är säker på att Zlatan också är medveten om.



    Där emot tror jag inte bara att kulturen behöver ligga bakom den tuffare attityden. Jag tror det kan vara kopplat till karriären, eftersom den är väldigt konkurrenskraftig och men behöver lite skinn på näsan. När bland annat ska tåla och stå emot motgångar och förluster. Samt de som företräder andra lag och kanske uttrycker detta på otrevliga och även hotfulla sätt.

    Samtidigt som karriären kan vara gynnsam, med tanke på det Johan säger om at bli öppen och utåtriktad, då man hela tiden träffar nya människor och måste tänka på hur man uppträder utåt, med tanke på sponsorer och som förebild m.m.

    Fortsatt, angående hur man vill kunna påverka framtiden till det bättre, även för sina barn. Där en tuffare eller mer begränsad bakgrund, kan bidra med ett driv och att man värderar och prioriterar annorlunda.

    Jämfört med det "trygga Svensson livet", som du säger, då man klarar sig rätt bra utan driv och kan prioritera annat. Vilket gör att man förstår vart Zlatan får sitt driv och sina ambitioner ifrån och varför han prioriterar och värderar fotbollen så mycket.

    2012-04-26 | 22:59:25
  • Malin säger:

    Jag tror på sätt och vis att det är som dag och natt om man jämför, den personlighet och de värderingar som man erhåller vid olika uppväxter i olika kulturer. Jag tror samtidigt att det finns ett flertal faktorer som alltid spelar roll oberoende av kulturen och samhället man utvecklas i.

    Jag är säker på att den information som vi tillhandahåller, de seder vi utför och den bild vi skapar oss av omvärlden är oerhört olik andra samhällens relation till just dessa element, men jag tror också att till exempel drömmar är någonting som man alltid har gemensamt, vare sig man är fattig, rik, stor eller liten, rädd eller orädd. Att ha dessa gemensamma beståndsdelar, tror jag gör det lättare för oss att relatera till varandra. Att Zlatan under sin uppväxt levde på gränsen mellan två stycken vitt skilda kulturer må ha fört med sig komplikationer av olika slag, men samtidigt kunde han antagligen, vidare i livet, välja att ta med sig "de bästa" av dessa värderingar. Att han sedan var beslutsam och hade stora drömmar hade förmodligen hjälpt honom komma framåt i livet, vilken kultur han än tillhört.

    2012-04-26 | 23:15:20
  • Carl säger:

    Jag tror att det påverkar oerhört mycket att växa upp i olika kulturer. Vi tar efter vissa åsikter och värderingar som våra kulturer förespråkar. Det är bara tänka på kvinnan på Stasi-museumet som föreläste om hur det var att leva i den sovjetiska östra delen av Berlin. Hon förespråkade tydligt planekonomi, vilket majoriteten av västvärlden tydligt förespråkar kapitalism.

    Olika kulturer formar våra känslor då att växa upp i en kultur ger oss möjligligheter till unika upplevelser som inte skulle tillåtas i en annan kultur. Låt säga att man växer upp där han tillåts dricka alkohol från en tidig ålder utan att utveckla alkoholism. Om denna man senare stöter på en kultur som anser att alkohol bland ungdomar absolut inte får förekomma kan detta av mannen anses som något absurt.

    Jag är dock säker på att flera kulturer utvecklat liknande åsikter med olika metoder. Ta mord som exempel: Flera kulturer anser att detta är fel. Vissa enligt landets lag, andra enligt guds lag ochen tredje kanske enligt någon annan moral eller filosofi.

    Jag tror inte att Zlatan hade blivit fotbollsproffs om han skulle växt upp i en annan kultur men jag tror ändå, på grund av hans personlighet, att han hade lyckats på något annat håll.

    2012-04-30 | 21:48:06

Kommentera inlägget här: