bokcirkeln

Fotbollsvärldens mörka baksida

Kategori: Jag är Zlatan

Ytterligare något som man skildrar i boken är ”det ekonomiska spelet”. Jag har nu fått lära mig att fotboll handlar om så mycket mer än att just spela. Precis som i travvärlden är det mycket pengar det handlar om i fotbollsvärlden. Istället för att köpa och sälja travhästar är det fotbollsspelare man säljer likt dyra antikviteter.
Eftersom båda trav och fotboll är stora sporter i världen är det många som vill tjäna pengar på dessa. Inte bara åskådare som satsar pengar om vem som kommer att vinna (travhäst/fotbollslag) utan även de som ”äger” travhästarna, laget och fotbollsspelarna. När det är pengar inblandat innebär detta en del risker. Författaren Tamara Baltzar skildrar i sin bok ”Hästar berättar- om att kommunicera med hästar” hur hästar som är halta (skadade i benet) får blister insprutade med en spruta i benet för att inte visa att de är skadade vid veterinärkontrollen innan travloppet. Detta leder till att de blir godkända att springa loppet därför att deras skada inte syns i veterinärkontrollen. Genom detta kanske ägaren vinner några hundralappar på loppet men eftersom hästen har sprungit med ett skadat benet leder detta till en ännu allvarligare skada som kanske aldrig kan bli läkt och ägaren skickar hästen till slakt. Detta är vardagsmat i travvärlden där man ofta prioriterar vinsten istället för hästens hälsa. Kanske är detta anledningen till att prispengar har varit ett så pass omdiskuterat ämne i Sverige gällande olika sporter, särskilt i sporter för barn.
Det är dock skillnad när det gäller människor som kan säga vad de tycker men fotbollsspelare blir ändå köpta och sålda likt tävlingshästar och ibland prioriteras vinsten före vad spelaren själv vill. Zlatan berättar ett exempel om när en tränare som hade vart ”som en pappa för honom” lurade honom att skriva på ett kontrakt för att tränaren själv skulle få in så mycket pengar som möjligt till klubben. Zlatan som hade byggt upp ett förtroende för denna tränare (Hasse) kände sig då mycket förråd och detta är ett exempel på vad som kan hända när stora vinstsummor är inblandade i sporten.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: