bokcirkeln

Språk och stil

Kategori: Jag är Zlatan

Boken är uppbyggd på det sättet att den inleds med att utspela sig i nutid där Zlatan befinner sig i ett skede av livet där han har tappat lite av sin mentala styrka. Sedan hoppar boken tillbaka till Zlatans barndom och fortsätter därefter i kronologisk ordning genom hela hans liv.

Eftersom det inte är Zlatan själv som har skrivit boken utan en person vid namn David Lagercrantz tror jag att detta kan ha påverkat bokens språk och struktur. David som är en professionell författare har ägnat sin karriär åt att skriva böcker om personer som ”gått emot strömmen och funnit sin egen väg” som t.ex. Zlatan. David har därför haft möjlighet till att ge boken ett mer strukturerat och professionellt upplägg gällande kapitel osv. än om Zlatan själv hade skrivit boken. Jag tror ändå att David vill få det att låta som om det är Zlatan som berättar genom handlingens resa i boken och inte han själv. Detta är vad som gör David till både en bra lyssnare och skribent då han kan få Zlatans historia berättad för sig av Zlatan själv och sedan få det att låta som om det är Zlatan som har skrivit boken när man läser den. Några knep han har använt sig av för att lyckas med detta är att t.ex. upprepade gånger använda sig av språk och uttryck som Zlatan själv brukar använda och som är typiska från hans uppväxt och hemstad att använda. T.ex. ord som ”tända”, olika svordomar och kaxiga uttryck som man förknippar med Zlatan. Boken innehåller alltså ett flertal ”dialektslang” ord där Zlatan använder uttryck som ”tända” som synonym till arg och ”brasse” för brasilianare.

Genom att inte använda ett språk som är alltför professionellt utan istället mer vardagligt och som innehåller ett flertal slangord har David alltså lyckats få boken att låta som om den är skriven av fotbollsstjärnan Zlatan själv. Detta tycker jag är mycket imponerande gjort av författaren David som fått chansen att gestalta Zlatans livshistoria igenom ord.


David Lagercrantz, författare till Zlatans bok
Bildkälla:http://www.iamzlatan.com/images/david-lagercrantz-headshot.jpg

Kommentarer


Kommentera inlägget här: